KENELER

19 Temmuz 2010

Günümüzde argasidae, ixodidae ve nuttaliellidae ( sadece Afrika’ da ) ailelerine bağlı olarak 860 türü belirlenmiştir. Bunlardan 30 ‘ a yakın türün ülkemizde aktif olduğu tespit edilmiştir. Keneler kan emici ektoparazitlerdir. Viral, bakteriyel, paraziter hastalıkları konakçılarına bulaştırırlar. Konakçılarına göre keneler bir konakçılı, iki konakçılı ve üç konakçılı olarak sınıflandırılırlar. İki ve üç konakçılı keneler hastalıkların yayılmasında rol oynarlar. Konakçı dışında keneler çalılar, ağaçlar ve hayvanların barınma yerlerinde bulunurlar.

Kenelerde vücut tek parçadan oluşur ve dört çift bacakları vardır. Konakçısının derisine rahatça yapışarak hortumlarıyla kan emerler. Kan emdikleri yerde kızarıklık, kaşınma ve şişlik görülür. Kan emerek normalden 10 kat daha fazla büyüyebilirler. Boyları 3 mm kadar uzunlukta olup kırmızı –  kahverenginde yassı oval bir parazittir. Yumurta sayısı dişi kenenin emdiği kan miktarına ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ortalama 1.000 – 15.000 arasındadır.

Keneler birçok hastalığın ( Borreliosis, Babesiosis, Kene Felci, KKKA ) yayılımında rol oynarlar. Bunlar içinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi en önemli yeri tutar. Bu hastalığa Hyalomma soyuna bağlı türleri sebep olur.

Korunma Yolları

Otlar, çayır, piknik alanları gibi kenelerin bulunabileceği yerlerde çıplak ayakla ve giysilerle gezilmemeli.

Çimenler kısa tutulmalı ve yabani otlar kesilmelidir.

Hayvan barınaklarında kenelerin girebilecekleri çatlak ve kırıklar onarılmalı.

Kene uzaklaştırıcılar ( repellent etkili ilaçlar ) kullanılmalıdır.